side-area-logo

Asbestdakenverbod en het (verwarrende) effect op schadeuitkeringen

Op 1 januari 2024 gaat het verwachte asbestdakenverbod in. Dan mag u geen dak van asbesthoudend materiaal meer hebben. Het lijkt nog ver weg, maar het verbod houdt de gemoederen nu in elk geval al flink bezig.

Niet zo gek ook, want het asbestdakenverbod kan voor u als verzekerde flinke gevolgen hebben. Vooruitlopend op dit verwachte verbod heeft een aantal (brand)verzekeraars begin dit jaar de poliswaarden al aangepast. Het gaat hier dan met name om restricties in de uitkeringen bij schade. En die aanpassingen leveren grote verwarring op.

Code rood

Neem de storm van 18 januari dit jaar. Code rood en windstoten van meer dan 120 kilometer per uur. Die storm liet direct de verwarring zien die ontstaat bij het bepalen van de hoogte van de schadeuitkering bij schade aan een asbestdak.
Een simpel voorbeeld: tijdens deze hevige storm waaien her en der een paar asbestgolfplaten van uw dak. Er ontstaat een soort ‘gatenkaas’. Alleen de beschadigde platen vervangen (deelherstel) is volgens de overheid niet toegestaan. En op basis van het asbestbewerkings- en verwerkingsverbod valt daar vaak maar weinig tegenin te brengen.

Er zit niks anders op dan uw gehele dak vervangen. Een nare situatie, want de uitkering volgens de polisvoorwaarden betreft weleens alleen maar de beschadigde asbestplaten.

Wat kunt u doen?

Voorkom vervelende verrassingen: laat uw asbestdak(en) zo snel mogelijk saneren. Meer informatie over het asbestdakenverbod vindt u op de website van de overheid.

Heeft u vragen over de dekking op uw brandverzekering of wilt u meer weten over dit onderwerp? U kunt altijd terecht bij een van onze adviseurs:

Koen Smit 023-5112217
Ronald Visscher 023-5112226
Marc Vermeulen 023-5112216

Meer weten over dit onderwerp? Bel ons of maak heel eenvoudig een belafspraak en we bellen u terug!