side-area-logo

“Deze huizenmarkt biedt volop kansen voor kopers én verkopers…”

Na een jarenlange periode van ‘crisis op de huizenmarkt’ en een gemiddelde prijsdaling van 23% over de periode juni 2008 – juni 2013 lijkt het herstel zich nu in een razend tempo te hebben aangediend. Raakt de huizenmarkt oververhit, of belanden we straks opnieuw in een crisis?

Stonden medio 2013 nog 1,4 miljoen huizen ‘onder water’ (meer hypotheek dan woningwaarde) dat aantal daalt in rap tempo. Ik durf zelfs te beweren dat in de grote steden Amsterdam, Den Haag, Utrecht en Haarlem woningen (in de regel) niet meer onder water staan.

De waarde van een woning in Amsterdam ligt momenteel ruim boven de waarde in het topjaar 2008, de omloopsnelheid (hoeveel dagen staat iets te koop) is in de grote steden fors gedaald en het aantal te koop staande woningen in de regio Amsterdam kromp in recordtempo van 7.000 naar minder dan 2.000. Net voor het uitbreken van de crisis stonden er in Amsterdam 1.300 woningen te koop.

Dat lijken op zich allemaal goede voortekenen, behalve als je op zoek bent naar een betaalbare koopwoning in de stad.

Wat is de oplossing voor deze oververhitte woningmarkt? Allereerst kunnen bestaande huiseigenaren hun woning momenteel goed verkopen! Ze kunnen daardoor hun vaak ‘dure hypotheek’ (meestal) kosteloos inlossen en uitkijken naar een nieuwe woning met een veelal veel lagere hypotheekrente.

Tegelijkertijd zullen er in rap tempo nieuwe huizen gebouwd moeten worden. De bouw heeft de afgelopen jaren stilgelegen en er zal een inhaalslag moeten plaatsvinden op het gebied van nieuw- of vernieuwbouw. Bijvoorbeeld door bestaande kantoorpanden om te bouwen naar wooneenheden.

Potentiële kopers vinden ook nog volop kansen in de randgemeenten, net buiten de stedelijke centra. Hierdoor kunnen ze nog steeds een redelijk voordelige woning kopen, want buiten de aantrekkelijke stedelijke gebieden zijn de prijzen minder gestegen. En profiteren van een zeer scherpe hypotheekrente!

Toch is oververhitting van de huizenmarkt niet fijn. Want als een markt te hard omhoog gaat, kan ie ook snel weer kelderen. Belanden wij straks opnieuw in een crisis?

Persoonlijk denk ik niet dat binnenkort hetzelfde zal gebeuren als in 2008. Ten eerste is de maximale leensom over dezelfde periode teruggebracht van ruim 110% naar nog slechts 102% (101% vanaf 1/1/2017 en 100% vanaf 2018). Daarnaast moeten nieuwe kopers verplicht aflossen op hun hypotheek sinds 1 januari 2013. Persoonlijk denk ik dat het verstrekken van (vrij hoge) aflossingsvrije hypotheken heeft meegeholpen aan het trage herstel van de woningmarkt. Ten derde staat momenteel de hypotheekrente op een historische diepte. En tot slot kan de woningbezitter zijn woning momenteel goed verkopen en uitkijken naar een goedkoper alternatief.

Meer weten over dit onderwerp? Bel ons of maak heel eenvoudig een belafspraak en we bellen u terug!

Henk Jansen 020 7173908

Recommend
Share
Tagged in