side-area-logo

“Maak van 2017 een goed investeringsjaar!”

Wordt 2017 een goed economisch jaar? Daar lijkt het wel op. Ik krijg veel vragen van ondernemers over waar ze de komende tijd het beste in kunnen investeren. Dus leek het me een goed idee om hier dit eerste blog van het nieuwe jaar eens aan te wijden. Is het verstandig om te beleggen in aandelen, onroerend goed te kopen… of in iets heel anders te investeren?

Laten we allereerst goed afbakenen waar we het over hebben. Ik stel me zo voor dat u een eigen bedrijf hebt dat na jaren van investeren goed loopt, en waaruit een nu redelijke kasstroom wordt gegenereerd voor de holding. Financieel gaan de zaken dus goed, en er zit vet op de botten van de holding. Een mooie reserve, waar u eigenlijk meer mee wilt doen. Want die rente van tegenwoordig, dat weten we allemaal, die is nagenoeg nul. Waar kunt het beste in investeren?

Investeren is heel persoonlijk

Als financieel planner werk ik dagelijks investeringsscenario’s uit. Het is niet makkelijk om in een blog algemene adviezen te geven, want veel hangt af van uw persoonlijke factoren. Bijvoorbeeld het gevoel dat u hebt bij bepaalde beleggingsvormen. Of hoe bereid u bent om risico’s te nemen en het gedoe te aanvaarden dat bij sommige beleggingen hoort. En hoe noodzakelijk is het eigenlijk voor u om een hoog rendement te behalen? Wie al aan het afbouwen is, zal de noodzaak minder ervaren dan iemand die over langere tijd nog een groot pensioentekort wil wegwerken.

Uw holding is immers uw pensioenpot voor later en moet daarvoor straks voldoende geld genereren. Als dat allemaal wel goed zit en er meer dan voldoende reserves zijn, kunt u ook estate planning in het rijtje meewegen. Daarbij draait het om hoeveel geld u bij leven het beste aan uw kinderen kunt schenken. Zo voorkomt u dat het vermogen bij de erfenis voor een groot deel aan belasting opgaat.

Het zijn lastige overwegingen, waarbij ik u graag help om daarvoor een passende koers uit te zetten. Aan de hand van onderstaande opties kunt eens kijken of ze geschikt zijn voor uw koers in 2017:

Obligaties

Om maar met een gevaarlijke te beginnen: kijk hier goed naar en pas op! Want nu staat de rente nog laag, maar zodra deze stijgt worden obligaties minder waard. In zo’n scenario kan uw rendement snel verdampen.

Aandelen

Altijd goed afvragen of het momentum goed is. En de ervaring leert ook dat de beurs zich weinig aantrekt van de economie. Dus een economische groei in 2017 hoeft nog geen florerende beurs te betekenen.

Vastgoed

Ik merk zelf dat ik hier vaak op uitkom. De huizenmarkt blijft de komende jaren krap, de rente staat laag. Dus investeren in huizen is wat mij betreft een mooie belegging. Huuropbrengsten zijn goed en gaan met laag risico gepaard. Bovendien stijgt vastgoed ook de komende jaren naar mijn idee nog verder in waarde. Een andere vorm van beleggen in vastgoed is uw dure hypotheek aflossen en de holding als bank te laten optreden. Dus de BV verstrekt een lening aan privé.

Lening aan familie

Uw kinderen blij maken met een aantrekkelijke lening is ook goed voor de holding. Want bij eigen familie is het risico natuurlijk laag.

Schenken

Niet een investering die direct rendeert, maar goed om te overwegen in het kader van estate planning. Vanaf 2017 kunt u per kind tot een ton belastingvrij schenken als het geld voor eigen woning wordt gebruikt. Een mooie manier om uw kinderen een duwtje in de rug te geven.

Investeren met een visie

Twee bijzondere opties licht ik er graag nog voor u uit. In opkomst is bijvoorbeeld crowdfunding. Zo bestaat er al een innovatief product, waarbij een eerste screening van te financieren projecten al heeft plaatsgevonden. Een andere optie is investeren in onze planeet: mvo-beleggen of beleggen in duurzame energie. Wat mij betreft een interessante investering die ook nog eens goed is voor wereld van onze kinderen en kleinkinderen.

Uiteraard praat ik graag met u door over een investeringsmix die precies past bij uw doelstellingen. En welke opties u ook kiest: wij wensen u er veel succes mee. Dat er in het nieuwe jaar maar iets moois voor u mag groeien, zowel zakelijk als privé!

Cees Kraakman is erkend Financieel planner en partner bij Herenvest.

Meer weten over dit onderwerp? Bel ons of maak heel eenvoudig een belafspraak en we bellen u terug!

Recommend
Share