side-area-logo

“Nieuwe medewerker? Goed gesprek over pensioen…”

Nieuwe medewerkers hebben nogal eens een rommelig pensioenverleden. Uit vorige banen – zeker als ze uit andere sectoren komen – wachten pensioenpotjes rustig om tot uitkering te komen op de oude dag. Wat is verstandig? Samenvoegen of rustig laten wachten? Waardeoverdracht is een optie, maar kent ook nadelen.

Als u een collectief pensioencontract via Herenvest hebt geregeld, hebben we veelal ook een serviceovereenkomst afgesproken. Dat betekent dat nieuwe medewerkers in uw bedrijf met mij een afspraak krijgen waarin ik ze helemaal bijpraat over hun nieuwe pensioenregeling. Vaak komt daarbij ook de vraag: “Wat moet ik met mijn oude pensioenregeling?”

Verstandig afwegen is heel persoonlijk

Vaak denken mensen dat waardeoverdracht wel eens een interessante optie kan zijn. En sinds kort is ook de termijn van een half jaar vervallen waarbinnen je de waarde van een vorig pensioen kunt overdragen in de nieuwe regeling. Een nieuwe medewerker krijgt nu dus ruim de tijd om zijn opties te wegen. En hij staat altijd in zijn recht als hij zijn waarde wil overdragen. Maar is zoiets ook verstandig?

Dat hangt heel erg af van de situatie. Soms kan afkopen praktisch zijn, of het bij elkaar vegen van allerlei kleine pensioenuitkeringen op pensioendatum. Eén ding is zeker: de cijfers die pensioenfondsen verstrekken, zijn maar cijfers. De informatie is te summier om zonder ondersteuning een goede afweging te kunnen maken. Daarom zijn wij er. Hoewel u als werkgever geen stem hebt in het wel of niet overdragen, kunt u de werknemer wel behoeden voor een verkeerde beslissing. Bijvoorbeeld als na waardeoverdracht het opgebouwde nabestaandenpensioen in de oude regeling is komen te vervallen. Dat kan een enorme impact hebben bij een overlijden. Daarom gaan we in ons gesprek altijd dieper in op persoonlijke voorkeuren, ambities en de techniek van het oude en nieuw pensioenfonds. En dat levert soms wel eens verrassende uitkomsten op.

Moet ik bijbetalen?

In een bijzondere situatie kan de wens om waarde over te dragen voor u als werkgever nadelig uitpakken. Dat is wanneer uw pensioenregeling nog is gebaseerd op een zogenaamde middelloonregeling. Ik zal u de technische details besparen, maar het komt erop neer dat u risico loopt om fors te moeten bijbetalen wanneer er een groot renteverschil is tussen uw contract en het vorige contract van uw werknemer. Tot een inleg van € 15.000 of 10% van de overdrachtswaarde bent u daartoe zelfs verplicht. In dat geval lijkt het mij goed om nog eens goed met uw werknemer te praten over de financiële consequenties. Bij Herenvest houden we dit dan ook goed in de gaten en brengen we u op de hoogte als uw medewerker waardeoverdracht overweegt.

Altijd maatwerk

U ziet ’t, er zitten best wat haken en ogen aan het op elkaar aansluiten van pensioenregelingen. Er is geen standaard-oplossing. Daarom ook beoordelen wij bij Herenvest elk dossier apart. Telkens alsof het weer een nieuwe case is! Wie meer weten over alle opgebouwde pensioenrechten, kan alvast kijken op www.mijnpensioenoverzicht.nl. Maar het echte reken- en advieswerk gebeurt altijd naar aanleiding van een goed gesprek!”

Meer weten over dit onderwerp? Bel ons of maak heel eenvoudig een belafspraak en we bellen u terug!

Werner Klitsie 023 5112202