side-area-logo

Over precies drie maanden is hij ook in bestaande bouw verplicht: de rookmelder

Op 1 juli van dit jaar zijn woningeigenaren verplicht om op iedere verdieping van een woning een rookmelder aan te brengen. Met deze aanpassing van het Bouwbesluit geeft de overheid gehoor aan de oproepen van Brandweer Nederland en een groot aantal gemeenten om rookmelders te verplichten. Het doel? Het terugbrengen van het aantal slachtoffers van woningbranden.

De eigenaar is verantwoordelijk
Voor nieuwbouw geldt de verplichting al vanaf 2003, vanaf 1 juli 2022 zijn ook eigenaren van bestaande bouw verplicht om op iedere verdieping een rookmelder te plaatsen. Dat betekent dat naast particuliere woningeigenaren ook verhuurders in actie moeten komen. Goed om te weten: na plaatsing zijn de huurders aan zet. Zij zijn verantwoordelijk voor het onderhoud. In appartementencomplexen is de VVE verantwoordelijk voor de aanwezigheid en het onderhoud van rookmelders in het trappenhuis en de entree.

Welke rookmelder voldoet?
Het Bouwbesluit schrijft voor dat rookmelders moeten zijn voorzien van een CE-keurmerk en het EN-14604 certificaat. Rookmelders op netstroom dienen daarnaast te zijn voorzien van een NEN-2555 certificaat.

Heeft u vragen over deze wijziging van het Bouwbesluit? Het team van Herenvest staat voor u klaar!

Recommend
Share
Tagged in