side-area-logo

Thuiskantoor en aansprakelijkheid

Sinds de oproep van onze minister-president half maart werken we massaal thuis. En dat gaat nog best goed ook! Klantcontact gaat prima vanuit de woonkamer, net als het opstellen van offertes, het schrijven van columns, vergaderen en het sluitend maken van de begroting. Maar wie is er aansprakelijk wanneer een werknemer tijdens werktijd struikelt over een doos met documenten of wanneer er klachten optreden als gevolg van een verkeerde werkhouding?

Weg met die provisorische werkplek
De zorgplicht van de werkgever is in het burgerlijk wetboek vastgelegd: een werkgever dient voor zowel goed materiaal als optimaal veilige arbeidsomstandigheden te zorgen. Een verantwoordelijkheid die binnen de muren van een bedrijfspand gemakkelijker te nemen is dan in een situatie waarin het gros van de werknemers thuis achter de laptop zit. Vaak aan de eettafel of een provisorisch ingerichte werkplek in de slaapkamer. Wanneer de werkgever op de hoogte is van een ongezonde werksituatie en daar niets aan doet, kan deze aansprakelijk worden gesteld. Maak daarom afspraken over de thuiswerkplek. Heb met elkaar aandacht voor de zitpositie achter scherm en toetsenbord, een goede stoel en een schermverhoger of stel deze beschikbaar vanaf kantoor. En denk ook aan afwisseling en voldoende beweging! Doe er alles aan om de arbeidsomstandigheden van de thuiswerkende medewerker te optimaliseren.

Grijs gebied
Maar bent u als werkgever ook verantwoordelijk voor de schade die de kat veroorzaakt wanneer deze een kop thee over het toetsenbord omstoot? Het antwoord luidt hier: nee. Het is voor de werkgever vaak niet mogelijk om maatregelen te treffen ter voorkoming van dergelijke ongevallen. Deze kan daarvoor dan ook niet aansprakelijk zijn. En hoe zit het met de valpartij van uw medewerker die buiten werktijd iets aflevert bij een klant? Hier zijn de specifieke omstandigheden bepalend. Wilt u een waterdicht antwoord op vragen als deze? Dan is het hoog tijd voor een afspraak met een van onze adviseurs.

Recommend
Share
Tagged in