side-area-logo

Warme dagen op komst: het belang van een waterdicht hitteplan

De zomer is in volle gang en het kwik heeft de afgelopen tijd al flinke pieken bereikt. Die hoge temperaturen kunnen best pittig zijn op lange werkdagen. Als ondernemer bent u zelf verantwoordelijk voor de werkomstandigheden van uw personeel. Heeft u al een hitteplan? En wat is eigenlijk een ‘aangenaam werkklimaat’?

Risico Inventarisatie & -Evaluatie

Wat een ‘aangenaam werkklimaat’ precies inhoudt, verschilt per bedrijf. Wat dat voor uw bedrijf is, daar komt u met een Risico Inventarisatie & -Evaluatie achter. Een RI&E is een (verplicht) hulpmiddel om gezondheid en veiligheid op de werkvloer te bevorderen.

Toegegeven: het is even wat werk om een RI&E op te stellen. Onze risicospecialisten helpen u daar graag bij. Met onze uitgebreide kennis van het bedrijfsleven ondersteunen we al jaren ondernemers bij hun risicomanagement.

Tips voor een hitteplan

Terug naar het hitteplan. Wat staat daar nu eigenlijk in? Allereerst is het handig om te beschrijven bij welke temperaturen of omstandigheden het hitteplan in werking treedt. Daarna volgen de maatregelen die genomen moeten worden als dit het geval is. Probeer deze lijst niet te lang te maken.

Hier alvast enkele eenvoudig te realiseren tips:

  • Zorg voor voldoende drinkwater en moedig elkaar aan om genoeg te drinken.
  • Neem vaker pauze en verricht geen zwaar werk.
  • Doe lampen en andere apparaten die warmte produceren zoveel mogelijk uit.
  • Zorg voor genoeg ventilatie en een goede zonwering.
  • Neem een waterijsje.

Vul het hitteplan aan met specifieke bepalingen die binnen uw bedrijf van toepassing zijn. Houd de maatregelen luchtig, maar probeer het personeel er wél warm voor te maken. Belangrijk is natuurlijk dat iedereen de regels serieus naleeft.

Voor vragen over het opstellen van een RI&E kunt u terecht bij een van onze adviseurs:
Koen Smit 023-5112217
Ronald Visscher 023-5112226
Marc Vermeulen 023-5112216

Meer weten over dit onderwerp? Bel ons of maak heel eenvoudig een belafspraak en we bellen u terug!