side-area-logo

“Worden pensioenspaarders straks allemaal beleggers?”

Lente in pensioenland? Er wordt binnenkort meer mogelijk, met betere kansen op een mooi rendement… daar krijgen we bij Herenvest zeker het lentegevoel van. Ik leg in deze blog graag uit wat er gaat veranderen.

Voor werknemers in Nederland zijn er grofweg twee soorten pensioen: middelloon en premieregelingen. Bij de laatste, de ‘beschikbare premieregeling’, bouw je een spaarpot op. Op pensioendatum zet je deze reserve om naar een jaarlijkse uitkering. Dus hoe goed deze pot aan het eind is gevuld, en de rentestand op dat moment, bepalen hoe hoog de pensioenuitkering wordt. Nu worden we de laatste jaren geconfronteerd met een erg lage rentestand. Het gevolg: een lagere pensioenuitkering. Meer beleggen met je pensioengeld is een goede optie voor meer rendement. Maar niet voor ouderen onder ons, want pensioenuitvoerders bouwen het beleggen vanaf je 50ste stapsgewijs af naar nul. Een automatisme, om te voorkomen dat zorgvuldig gespaard pensioengeld op het laatste moment zou verdampen, door een beurscrash bijvoorbeeld.

Nieuw: doorbeleggen mogelijk

De lage rekenrente én de hogere levensverwachting zorgen voor pensioenkrapte. En dat is waarom de Tweede Kamer vorig jaar akkoord ging met een initiatiefwet die meer lucht geeft voor beleggen. Pensioenspaarders mogen met de resterende pensioenpot blijven doorbeleggen als ze al lang en breed met pensioen zijn…

Wie dat handig doet, kan de marktrente verslaan en toewerken naar een hogere pensioenuitkering. Maar met beleggen loop je ook meer risico, en dat maakt de nieuwe keuzes zo lastig. Want kies je voor zekerheden, of durf je meer risico te nemen? Hoeveel van je pensioen ben je bereid om te ‘verspelen’ aan koersdalingen?

Test je risicoprofiel

Met de nieuwe wet kun je vanaf nu dus zelf op elk moment je beleggingsmix anders instellen. Minder afbouwen en meer beleggen? Test je risicoprofiel en kies een andere mix. Gaat het goed met de beurs, dan bouw je gewoon door aan een hogere pensioenpot; gaat het minder, dan loopt de pot sneller leeg. Het risicoprofiel is overigens ook afhankelijk van de andere pensioenpotjes die je in je loopbaan hebt opgebouwd.

Medewerkers die de 50 naderen, staan hierdoor dus voor een belangrijke pensioenkeuze. Meer beleggen, of toch meer zekerheid? Uw medewerkers zijn zelf verantwoordelijk voor hun pensioenkeuzes en kunnen een aanpassing in hun beleggingsmix zelf bij de pensioenuitvoerder regelen. De online portals worden gelukkig ook steeds gebruiksvriendelijker: je kunt er verschillende scenario’s realtime doorrekenen en zo ontdekken welke mix van risico en rendement het beste past.

Informeren is investeren

Wat is daarbij uw rol als werkgever? Die is vooral dat u uw medewerkers informeert over de nieuwe mogelijkheden. Werkgevers hebben in Nederland immers een informatieplicht over collectieve pensioenen. Goed informeren is ook investeren in mensen. Het geeft uw mensen gemoedsrust, en helpt ze om toe te werken naar een zo goed mogelijke oude dag. Stressfree! Daarom zijn we bij Herenvest er helemaal op ingericht om pensioencommunicatie in al zijn facetten voor u te verzorgen: van groepspresentaties tot persoonlijke adviesgesprekken.

Binnenkort meer duidelijk

Maar hoe verstandig is het om meer met pensioengeld te beleggen? Dit zijn strikt persoonlijke keuzes en bij Herenvest zijn we geen beleggingsadviseurs. Onze missie is om voor u en uw mensen een goede pensioenplanning te maken, onafhankelijk van welke pensioenuitvoerder dan ook. We duiken in de materie en onderzoeken wat het beste aanbod van de verschillende pensioenaanbieders is. De concurrentie is groot en we zijn altijd gebrand op de beste voorwaarden. Ook geven we inzicht in de kosten en keuzemogelijkheden, want die verschillen nogal eens. En voor medewerkers die met pensioen gaan, bieden we ondersteuning bij het shoppen naar de beste deal voor zijn pensioengeld.

Op dit moment zijn nog niet alle pensioenuitvoerders al zover dat ze uw medewerkers een product kunnen aanbieden voor doorbeleggen. In ieder geval kennen we inmiddels de opties van Aegon, Allianz en sinds kort ook Delta Lloyd. Naar verwachting is eind april het overzicht compleet. Huur ons gerust in om uw medewerkers te komen voorlichten over de beste keuzes. We maken een heldere presentatie die iedereen begrijpt!

Meer weten naar aanleiding van deze blog? Of wilt u dat Herenvest uw medewerkers weer eens goed bijpraat over hun pensioenmogelijkheden? Bel Marlies Hensen: 023 5112203.

Recommend
Share
Tagged in