side-area-logo

Ziekteverzuim: bent u er tegen verzekerd?

Het ziekteverzuim is in vijftien jaar niet zo hoog geweest als dit jaar, meldt het CBS. Geen fijn signaal voor werkgevers, want een zieke werknemer kost gemiddeld zo’n 230 euro per dag. Heeft u een verzuimverzekering waarmee loondoorbetaling bij ziekte is verzekerd en die voorkomt dat uw bedrijf in de problemen raakt? En een adviseur die u helpt bij echte probleemgevallen van langdurig zieken onder uw medewerkers?

Een kleine samenvatting

Met name in de gezondheidszorg zitten werknemers vaak thuis: het verzuimpercentage ligt daar op 6,5%. Ook de branches ‘Openbaar bestuur’ en ‘Industrie’ scoren slecht met een verzuimpercentage boven de 6%. De reden dat werknemers zich het vaakst ziek melden zijn psychische klachten. Zij vertegenwoordigen maar liefst een kwart van het totaal aantal verzuimdagen.

Wat kunt u doen?

Uiteraard is voorkomen altijd beter dan genezen. Wat kunt u als werkgever doen om het ziekteverzuim zoveel mogelijk te beperken? Hier enkele tips:

  • Voorkom met een goed ziekteverzuimbeleid ziekte bij werknemers. Stel samen met een preventiemedewerker een Risico Inventarisatie en Evaluatie (RI&E) op en zorg voor een veilige en gezonde werkomgeving.
  • Let extra op signalen van ziekteverzuim, bijvoorbeeld een collega die door de bomen het bos niet meer ziet en zich slecht kan concentreren. Wist u dat vermoeidheid en concentratieproblemen een zieke werknemer gemiddeld 15 dagen per jaar thuis houden?
  • Zoek voldoende regelmogelijkheden. Kijk eens naar de mogelijkheid om medewerkers hun eigen werktijden te laten bepalen of laat ze af en toe thuiswerken.
  • Werk aan gezonde medewerkers. Organiseer bijvoorbeeld eens een sporttoernooi of sla de handen ineen met een sportschool in de buurt door een voordelig sportabonnement voor werknemers aan te bieden.
  • Maak ziekteverzuim bespreekbaar op de werkvloer. Vraag werknemers of ze lekker in hun vel zitten of ergens behoefte aan hebben.

Helaas valt verzuim echt niet altijd te voorkomen. Denk maar eens aan de griepepidemie van het afgelopen jaar die duizenden mensen trof. Een verzuimverzekering is dan geen overbodige luxe om het risico op ziekteverzuim af te dekken.

Wilt u weten of het in uw situatie verstandig is om een ziekteverzuimverzekering af te sluiten en in welke vorm? Bij Herenvest weten wij alles van verzuim en bijbehorende risico’s voor werkgevers. Onze adviseurs helpen u graag:

Ronald Visscher 023 5112226
Marc Vermeulen 023 5112216
Koen Smit 023 5112217

Meer weten over dit onderwerp? Bel ons of maak heel eenvoudig een belafspraak en we bellen u terug!