side-area-logo

“Zo krijg je gewoon weer zin in ondernemen en risico’s nemen!”

“Ja, ook ik heb me er wel eens schuldig aan gemaakt. Als specialist in verzekeringen wilde ik zó graag ondernemers overtuigen van het belang van een goede dekking, dat ik een verboden wapen inzette: ik gebruikte angst.

Angst is een goede raadgever – dacht ik – en zo eindigde een gesprek over risico’s bij mijn klanten nog wel eens in dat sombere gevoel over welke gevaren er allemaal op een onderneming af komen.

Ik wilde dat niet meer.
De tijd was aangebroken om op zoek te gaan naar nieuwe wegen van adviseren.

Na het afronden van een tweetal risicomanagement-opleidingen ging ik mij verder verbreden op het gebied van risico’s en het managen daarvan. Ik leerde zien dat risico’s nauw samenhangen met doelen. Als ondernemer heb je allemaal doelen die je wilt bereiken. En op je pad naar zo’n doel kun je tal van obstakels tegenkomen. Sommige zijn spannend en de moeite waard om te overwinnen, andere zijn meer iets om je voor te verzekeren. Niks angst en gevaren, maar een open gesprek over strategie en ambities – dát is toch eigenlijk een veel beter vertrekpunt?

Sinds een paar jaar richt ik daarom mijn adviespraktijk hier op in. Samen met u praten we nu veel meer over missie, strategie en doelen in uw bedrijfsvoering. Gaandeweg komen we dan niet alleen op risico’s uit, soms ontdekken we daardoor zelfs nieuwe kansen. Een veel positievere insteek, waar je als ondernemer dus ook meteen je voordeel mee doet.

En ik moet zeggen, deze nieuwe benadering van het vak heeft ook mijn werk verrijkt. Ik heb er inmiddels een paar nieuwe rollen bij gekregen. Steeds vaker word ik gevraagd als coach om met de directie te helikopteren over strategie en missie. We hebben het dan over ondernemerschap en risico’s nemen. En dat is gezond, want niet elk risico hoef je te verzekeren.

Er zijn ook bedrijven die mij als gespreksleider inhuren. Want het is goed als medewerkers  uit hun werk stappen en over andere dingen met elkaar praten. Brainstormen over aansprakelijkheid? Of een rondetafelgesprek over hoe je elkaar scherp houdt in processen? De interne dialoog geeft kleur aan hoe je risico’s ervaart. Zo gaan medewerkers met risico’s bewuster om. En dat levert nogal eens verrassende inzichten op!

Ben ik dan nu helemaal ‘los’ van verzekeringen? Natuurlijk niet. Ik blijf verzekeringsadviseur, en sta met het ene been in het verzekeringsvak en met het andere in risicomanagement. Maar ik kan daarin nu veel onafhankelijker positie kiezen. Door goede gesprekken te voeren word je kritischer op verzekeringen en kijk je realistischer naar wat er werkelijk nodig is. Soms zit dat veel meer in preventie, en schakelen we ons uitgebreide netwerk in om de juiste maatregelen te treffen. Nog een rol dus: die van regisseur.

Bij Herenvest blijven we natuurlijk vooral ook specialist in verzekeringen. Maar door deze ruimere benadering maken we het denken en praten over risico’s veel communicatiever. De komende jaren willen we onze nieuwe rol verder professionaliseren, zodat het ook echt een dienst wordt die voor elke ondernemer bereikbaar is. Zodat u kunt ondernemen!”

Meer weten over dit onderwerp? Bel ons of maak heel eenvoudig een belafspraak en we bellen u terug!

Ronald Visscher 023 5112226

Recommend
Share