De digitale transformatie heeft bedrijven efficiënter en innovatiever gemaakt, maar heeft ook geleid tot een toename van cyberdreigingen. Recente gegevens tonen aan dat Nederland vorig jaar wereldwijd koploper was met bijna 200 miljoen cyberincidenten! Deze stijging vraagt om goede cyberbeveiligingsmaatregelen te implementeren. Daarbij kan ook een passende verzekeringsdekking worden overwogen!
Ransomware-aanvallen blijven een grote bedreiging vormen. Hoewel het aantal aanvallen stabiel is gebleven, zijn de technieken verfijnder geworden, waarbij aanvallers data-exfiltratie combineren met afpersing.
Om in aanmerking te komen voor een verzekeringsdekking, stellen verzekeraars strengere eisen aan bedrijven. Zoals het implementeren van multifactor-authenticatie en regelmatige software-updates.
De inzet van kunstmatige intelligentie en big data stelt verzekeraars in staat om risico’s nauwkeuriger te beoordelen. Dit leidt tot dynamische premies, waarbij bedrijven met goede beveiligingsmaatregelen een betere premie krijgen.
Cyberaanvallen op toeleveringsketens nemen toe, waarbij aanvallers zich richten op leveranciers om toegang te krijgen tot grotere doelwitten. Verzekeraars breiden daarom hun dekkingsvoorwaarden uit om ook schade bij externe partners te dekken.
Naast financiële compensatie verschuift de focus naar snel herstel. Forensisch onderzoek en juridische ondersteuning zijn onderdeel van de polis om bedrijven te helpen snel weer operationeel te zijn.
Aangezien cyberdreigingen per sector variëren, bieden verzekeraars steeds vaker op maat gemaakte oplossingen die aansluiten bij de specifieke risico’s en regelgeving van een sector.
Preventie is een belangrijk onderdeel van cyberverzekeringen. Verzekeraars werken samen met cybersecurityspecialisten om bedrijven proactief te ondersteunen met monitoringtools die kwetsbaarheden detecteren om schade en misbruik te voorkomen.
Door de toename van cyberdreigingen zullen MKB-ondernemers meer investeren in sterke IT-beveiliging, vaak in combinatie met een passende verzekeringsoplossingen. Een cyberverzekering speelt een essentiële rol in het beperken van financiële schade en het versnellen van herstelprocessen na een incident.
Herenvest ontvangt wekelijks minimaal 1 melding van een cyberincident bij een relatie. Afgelopen maand is er door een verzekeraar nog een uitkering gedaan voor bedrijfsschade op een cyberdekking van ruim €900.000,-.
Marc Vermeulen: “Het is niet de vraag óf je getroffen wordt door een cyber-incident maar de vraag wanneer en met welke impact op de organisatie.”
Wil jij inzicht in hoe jouw organisatie zich beter kan beschermen tegen cyberdreigingen in combinatie met een verzekering? Vul je gegevens in en ontvang een vrijblijvende risicoscan.