side-area-logo

Kentekenplicht voor landbouwvoertuigen

Landbouwtrekkers, motorrijtuigen met beperkte snelheid en landbouwaanhangwagens en getrokken werktuigen die harden rijden dan 25 kilometer per uur worden kentekenplichtig. De wet registratie- en kentekenplicht (land)bouwvoertuigen treedt op 1 januari 2021 in werking.

Waarom?
Landbouwvoertuigen worden doorgaans niet alleen op het eigen terrein gebruikt, eigenaren betreden ook regelmatig de openbare weg. Met het invoeren van een kentekenplicht wordt handhaving op veiligheid (en het naleven van de Europese regelgeving) gemakkelijker en zijn bestuurders beter traceerbaar.

Wat verandert er?
De kentekenplicht wordt uitgebreid voor gemotoriseerde en getrokken voertuigen die op de openbare weg rijden. De met deze wet gepaard gaande verhoging van de maximumsnelheid naar 40 km/u, maakt het vanaf januari mogelijk om landbouwvoertuigen meer op rondwegen en doorgaande wegen te laten rijden en hiermee woonkernen te vermijden. Met deze nieuwe wet geeft de overheid dus ook de verkeersveiligheid een zetje in de goede richting. Bovendien maakt het kentekenregistratiesysteem (CRWAM) het achterhalen van verzekeraars mogelijk.

Uitzonderingen
De wetgeving kent een aantal uitzonderingen op de kentekenplicht voor trekkers en landbouwvoertuigen. Bijvoorbeeld voor voertuigen die het erf nooit verlaten. Getrokken werktuigen moeten voorzien zijn van een witte kentekenplaat met het kenteken van het trekkende voertuig. Maar let op: kan de aanhanger in combinatie met het voertuig harder dan 25 km/u, dan is een eigen plaat nodig.

Op landbouwkentenplaat.nl vind je terug welk vervoersmiddel onder de nieuwe wetgeving valt.

Recommend
Share
Tagged in