side-area-logo

Welke invloed heeft de oorlog in Oekraïne op uw pensioenverzekering?

Het is niemand ontgaan dat Russische troepen op 24 februari dit jaar de Oekraïne zijn binnengevallen. Deze afgrijselijke situatie voor de Oekraïne heeft ook gevolgen voor het westen. Naast de toenemende vluchtelingenstromen en andere roep om hulp, constateren we een stagnatie in de aanvoer van belangrijke grondstoffen. En ook op de beurs zien we de gevolgen van deze crisis. Is dat een reden om uw pensioen aan te passen?

Beurzen herstellen doorgaans snel
In onderstaand overzicht (bron: NNEK) zien we dat de beurskoersen na het uitbreken van genoemde oorlogen snel weer op het oude niveau zaten. Vaak zelfs binnen een maand! De vraag is dan ook of de huidige dalende koersen te maken hebben met de oorlogssituatie of met het handelen van de mens.

Geen paniekvoetbal
Wij en u kunnen de toekomst niet voorspellen en de prestaties op de financiële markt evenmin. Welke impact deze situatie op de westerse economieën heeft, weet helaas nog niemand.

Onthoud vooral dat pensioenbeleggen een lange termijn activiteit is. Op dit moment lijken de dalingen wellicht heftig, op de lange termijn hebben de dalingen vrijwel zeker een minder groot effect. Kortstondige onrust is een slechte raadgever! Ook goed om te weten: pensioenuitvoerders  zorgen voor gespreide beleggingen. Door in verschillende categorieën  te beleggen (aandelen, liquiditeiten, hypotheken, vastgoed en obligaties, verspreid over veel verschillende landen en bedrijven) wordt de impact van een oorlog of vergelijkbare situatie beperkt.

Lessen uit het verleden zijn verwerkt in de beleggingsstrategie van de pensioenuitvoerders: lange termijn, goede spreiding en het risico richting pensioendatum afbouwen. Geen paniek dus.

Wilt u met Herenvest sparren over uw pensioen? We staan voor u klaar!

 

Recommend
Share
Tagged in