side-area-logo

Goed verzekerd tegen brand: laat de waarde taxeren

Voor bedrijven is een goede brandverzekering van levensbelang. Voorkom onderverzekering, en laat de verzekering goed aansluiten op de waarde van inventaris, machines en gebouwen.

Onderverzekering is een sluipmoordenaar voor bedrijven. Bij meer dan de helft van de ondernemingen in Nederland blijkt de verzekerde waarde van gebouw, inventaris of machines veel lager te zijn dan de nieuwwaarde. Bij een brandschade wordt er dan nog maar naar evenredigheid uitgekeerd. Door onderverzekering kan het dus zijn dat u evengoed nog zelf een groot bedrag uit eigen middelen zult moeten ophoesten.

Ligt de dagwaarde op zo’n moment ook nog eens lager dan 40% van de nieuwwaarde, dan keren verzekeraars alleen nog maar de dagwaarde uit. In dat geval wordt het voor u nóg lastiger om de situatie van vóór de brand goed te herstellen.

Professionele taxatie

Er is eigenlijk maar één manier om deze onzekerheid afdoende tegen te gaan. En dat is een professionele taxatie laten uitvoeren van de te verzekeren inventaris, machines of gebouwen. Verzekeraars tekenen de taxatiewaarde op de polis bij, zodat het klip en klaar is voor welk bedrag er tegen brand is verzekerd. Daarbij moet er wel regelmatig een hertaxatie plaatsvinden.

En indexatie dan?

Veel polissen laten de verzekerde waarde jaarlijks indexeren. Op zich een goede zaak, ware het niet dat je dan nooit goed weet of de verzekerde waarde ook daadwerkelijk allerlei veranderingen in het bedrijf vertegenwoordigt. Door een cumulatief effect kan de waarde na een paar jaar al behoorlijk uit de pas lopen met de werkelijkheid. Daarom adviseren wij: zorg voor een goede taxatie. Dan weten alle partijen wat de waarde echt is.

En schaft u een nieuwe machine aan, of verbouwt u uw bedrijfspand? Geef deze investeringen dan tijdig aan ons door…

Recommend
Share